Implanturile dentare reprezintă o soluție de înlocuire a rădăcinilor dentare, care aduce beneficii semnificative pentru persoanele care suferă din cauza pierderii dinților. Durata de viața a unui implant dentar este în medie de 8-10 ani, dar, din nefericire, există cazuri în care în cabinetele stomatologice vin pacienți care au probleme legate de căderea implanturilor mult mai devreme.
De ce cade un implant? Cum îmi pot da seama că o să îmi cadă un implant? Ce trebuie să fac în astfel de situații? Toate acestea sunt întrebări la care vrem să îți răspundem în cele ce urmează.
Semne care te pot avertiza că urmează să îți cadă implantul
Există câteva semne care te pot avertiza de faptul că implantul inserat este respins de către organism sau urmează să cadă din diverse alte motive:
- durere/disconfort – un oarecare disconfort este absolut normal imediat după ce ți-a fost fixat un implant, însă acesta ar trebui să dispară complet în cîteva zile. Dacă simți o jenă neobișnuită sau durere imediat după, dar și peste un timp, este bine să te adresezi specialistului pentru a verifica dacă totul este în regulă.
- inflamație – de cele mai multe ori, o gingie umflată și inflamată poate fi semnul unei infecții, iar aceasta, în cele din urmă poate duce la pierderea implantului. Modificările din jurul implantului trebuie întotdeauna supravegheate și ar trebui să îți dea de gândit și să te facă să mergi la medic.
- mobilitatea implantului – acesta poate fi un semn evident al faptului că lucrarea respectivă poate să cadă. Dacă inserția nu este realizată cu simț de răspundere, cu o pregătire riguroasă, aceste neplăceri pot să apară. La EXCEDENT vei găsi profesioniști dedicați și bine pregătiți, care te vor ajuta să repari o astfel de lucrare făcută în alte clinici.
- dificultăți de masticație – dacă observi că pe partea cu implantul nu mai poți mesteca alimentele la fel de bine și că resimți durere, este posibil să fie un semn al faptului că implantul tău urmează să cadă.
- retragerea gingiei – retracția gingiei poate fi un alt semn care să îți dea de gândit și care să te facă să consulți un medic pentru a vedea dacă totul este bine cu implantul tău.
Fii atent la aceste semne, dar și la orice alt disconfort pe care îl resimți și mergi la medic pentru a-ți înlătura orice bănuială. Ai în vedere faptul că un implant dentar nu cade doar imediat după ce a fost inserat, pentru că îl respinge corpul, ci semne pot să apară și la mulți ani după, din cauza unor afecțiuni sau a unor factori care duc la deteriorarea lucrării.
Cauze care duc la căderea implanturilor dentare
Pacienții care au implanturi dentare trebuie să cunoască în mod clar cauzele care pot duce la căderea acestora, pentru a ști ce anume să evite:
- vindecarea deficitară – dacă osul în care implantul urmează a fi integrat nu este unul foarte sănătos sau dacă sângele nu ajunge suficient în zona respectivă, implantul nu se osteointegrează, așadar, fixarea nu se face în mod corespunzător.
- boli metabolice preexistente – căderea implanturilor poate fi cauzată și de prezența unor afecțiuni care pot contribui la o vindecare deficitară. De obicei este vorba de afecțiuni care presupun o funcționare deficitară a ficatului, ceea ce în cele din urmă duce la un aport de sânge insuficient în zona implantului.
- servicii de proastă calitate – nu toate clinicile vin cu servicii de top, așa cum se întâmplă la EXCEDENT. În unele situații, implanturile cad și din cauza unor greșeli tehnice sau din cauza utilizării unor echipamente, materiale și ustensile mult prea uzate sau de calitate îndoielnică.
- bruxism – această afecțiune,dacă este avansată, poate determina căderea unui implant. Este foarte important să apelezi la un specialist care are pregătirea necesară pentru a te ajuta să scapi de bruxism înainte de a opta pentru un implant.
- igiena dentară precară – este deosebit de important să respecți indicațiile medicului cu privire la igiena dentară necesară după implant, deoarece în caz contrar pot să apară probleme care în cele din urmă pot duce la căderea lucrării.
După fixarea unui implant, medicul îți va spune în mod clar ce ai de făcut pentru a te bucura de rezultate cât mai bune, pe termen lung. Ascultă întocmai instrucțiunile specialistului!
Prevenirea căderii implanturilor dentare
Dacă vrei să previi astfel de situații neplăcute, în primul rând trebuie să alegi o clinică serioasă pentru o astfel de intervenție. Ai nevoie de cei mai buni specialiști, de aparatură de ultimă generație, de instrumente și echipamente de top. Toate acestea le vei găsi și la noi, la EXCEDENT. Suntem gata să-ți venim în întâmpinare și să te ajutăm să ai parte de o experiență plăcută și sigură!
De la o clinică serioasă și cu experiență pornește totul, deoarece de la prima consultație specialiștii îți vor spune dacă ești apt pentru o astfel de intervenție sau ce afecțiuni trebuie să tratezi înainte, pentru a nu avea probleme ulterior.
Totodată, dacă ai deja un implant dentar, ai mare grijă la igiena dentară, dar și la obiceiurile nocive precum roaderea unor obiecte dure, spargerea între dinți a alunelor sau deschiderea unor obiecte cu ajutorul dinților. Toate acestea pot afecta implanturile.
Cum procedez dacă mi-a căzut un implant
Căderea implantului înseamnă de fapt căderea protezei, deoarece implantul în sine este inserat în os și pierderea este imposibilă. Ei bine, când părți din lucrare au căzut, dacă este posibilă recuperarea lor pastrează-le, și fă-ți cât mai curând o programare la medic.
Dacă ești de părere că un astfel de eveniment s-a întâmplat din cauza unor greșeli medicale și nu din vina ta sau alte cauze naturale, poate ar fi mai bine să te adresezi unei alte clinici care oferă servicii mai bune. La EXCEDENT primim în permanență astfel de pacienți pe care îi convingem de calitatea serviciilor pe care le oferim.
Te așteptăm la noi pentru a experimenta o altfel de stomatologie – o stomatologie fără durere, cu lucrări de cea mai bună calitate și cu rezultate durabile!