Carii de biberon

Echipa noastră este aici pentru a vă ajuta cu orice fel de informații!

CARIA DE BIBERON- CAUZE SI COMPLICATII
CARIA DE BIBERON- CAUZE SI COMPLICATII
CARIA DE BIBERON - CAUZE SI COMPLICATII

CE ESTE CARIA DE BIBERON SI DE CE APARE EA?

 

Caria de biberon este o afecțiune foarte răspândită a dinților “de lapte”  asociată cu hrănirea prelungită din biberon cu băuturi dulci (lapte, ceai îndulcit, suc).

Pornește de la incisivii temporari superiori și poate ataca, în cazurile mai severe,  și molarii maxilari si mandibulari. Incisivii inferiori sunt protejați de saliva și de limba.

În aceeași categorie cu cariile de biberon intra și cariile de alăptare cauzate de hrănirea prelungită la sân noaptea, datorită lactozei din laptele matern.

Acestea au o incidență mult mai mică decât cariile de biberon datorită disponibilității mult mai reduse a mamelor  de a hrăni la sân copilul cu vârstă peste un an.

 Slaba educație în privința igienei dentare la copilul mic favorizeaza aparitia cariei de biberon, destul de multi părinți considerând gresit că aceasta nu este necesara.

 

CUM RECUNOASTEM CARIA DE BIBERON?

 

Mama începe să observe apariția unor pete albe cretoase pe incisivii maxilari încă de la varste mici.

Dacă nu intervine la timp, acestea se transformă rapid în pete maronii, pe care de obicei le confundă cu pete extrinseci care se pot îndeparta prin periaj.

DOAR CĂ NU SUNT PETE CI SUNT CARII!!!

Dacă nu se intervine nici în această fază, ‘‘dinții încep să se macine”, apoi copilul începe să se plangă.

Pentru ca maturizarea structurilor nervoase la această vârstă nu este completă, abia la 4 ani copilul începe să simtă cu adevărat dureri mari.

Mama este pusă direct in situația de a face față unui abces dentar... si abia atunci se prezintă la medic. Dar acel abces dentar este primul dintr-un lung șir…

 

CUM POATE PREVENI MAMA APARITIA CARIEI DE BIBERON LA COPIL?

 

Modul de hrănire a copilului are un rol important în apariția cariei.

După diversificarea alimentației la 6 luni de viață, aportul caloric crescut în timpul zilei face hrănirea pe timpul nopții să nu mai fie necesară.

Confundarea trezitului în timpul nopții din diferite motive cu senzația de foame a copilului îndeamnă părinții să-i hrănească cu ajutorul  biberonului.

Un rol important în apariția cariei de biberon îl are și mineralizarea  defectuasă  a dinților temporari precum și flora bucală cariogenă transmisă de  părinți care pot accelera apariția acestor afecțiuni de la vârste foarte mici ajungând  foarte rapid la complicații.

 

CE COMPLICATII DETERMINA CARIA DE BIBERON?

 

  1. O complicație a cariei de biberon este reprezentată de afectarea pulpară (pulpita) consecință a progresiei cariei sau datorată fracturii coronare cu deschiderea camerei pulpare pe fondul demineralizării accentuate a structurii dentare.

Apar dureri spontane și/sau provocate la atingerea dinților afectați și evitarea lichidelor sau alimentelor reci, calde sau de consistență crescută.

 

2.  Complicații ale  cariei de biberon  sunt gangrena simpla sau complicată cu abcesul  vestibular sau celulita geniană.

Acestea pot influența mineralizarea dinților permanenti, care vor erupe cu modificări de culoare (pete albicioase sau gălbui maro).

În gangrene complicate cu celulită sau abces simptomatologia este mult mai accentuată, durerea și starea de agitație a copilului sunt mult mai mari iar febra și tumefacția părților moi  îi determină pe părinți să se prezinte de urgență la medic.

3. Pierderea timpurie a dinților temporari din cauza complicațiilor cariei de biberon aduce pe lângă deficiențele estetice și fonetice,  perturbări  în masticație și în erupția dinților permanenți.

Copilul nu se mai integrează la fel de bine în colectivitate, este stigmatizat pentru aspectul său și pentru felul cum vorbește și părinții sunt dispuși să apeleze la tratamente foarte costisitoare numai pentru a rezolva aceste aspecte ce afectează profund viața micuțului.

Acestea ar fi putut fi prevenite extrem de usor înca de la momentul erupției, prin simpla igienă a alimentației și a dinților.

 

CUM SE TRATEAZA CARIA DE BIBERON IN FAZELE DE DISTRUCTIE AVANSATA CORONARA? 

 

Cu inhalosedare, începând cu vârsta de 3 ani sau chiar cu anestezie generală.

Dr. ANDRA ANGELA are experiență în lucrul sub anestezie generală si va poate oferi detalii despre cum se face totul într-o ședință !!!

 

CUM CONTRIBUIE CLINICA EXCEDENT LA EDUCATIA MAMELOR PENTRU PREVENIREA CARIEI DE BIBERON?

 

Educația  viitoarelor mămici în privința atât al modului de alimentație cât și al igienei dentare are un rol important în prevenirea cariilor de biberon.

Renunțarea la biberon sau și pe timpul nopții după apariția incisivilor superiori sau cel mai târziu după vârsta de un an precum și curățarea dinților cu o compresă umezită în apă fiind suficiente ca apariția acestor carii să fie împiedicată.

Dacă totuși aceste măsuri simple nu au fost luate la apariția primelor semne de îmbolnavire dentară (pete albe ,cenușii pe suprafață dinților sau erodarea smalțului dentar) este necesara prezentarea  la medicul dentist.

Prin ceea ce se face în urma sfaturilor, a soluțiilor cu calciu care se aplică pe dinți atât în cabinet cât și acasă leziunile pot să fie oprite în această fază prevenind astfel complicațiile.

 

Din păcate, așa cum am mai spus, de cele mai multe ori durerea accentuată, tumefacția și febra sunt cele care determină prima întalnire cu medicul dentist.

Pentru că la vârste foarte mici cooperarea cu copilul nu este facilă atat părinții cât și unii medici dentiști  evită efectuarea tratamentelor stomatologice.

Experiența personală mi-a dovedit că prin cooperarea medic / părinți cu cât leziunile dentare sunt mai precoce tratate cu atât prevenirea complicațiilor acestora este mai eficentă.

In plus obisnuirea copilului cu tratamentele  stomatologice nedureroase duce la o mai bună cooperare a acestuia pe viitor.

Echipa noastră este aici pentru a vă ajuta cu orice fel de informații!