Bruxismul: De la diagnostic la tratament eficient

Cuprins

Bruxismul (scrâșnirea dinților) reprezintă o afecțiune omniprezentă în societatea modernă, cu o prevalență alarmantă în rândul tinerilor. Acest aspect pare să fie strâns legat de ritmul alert al vieții moderne și de creșterea continuă a nivelului de stres cu care tinerii se confruntă.

De la cei mai mici școlari până la adolescenți și tineri adulți, manifestările bruxismului se pot evidenția într-o varietate de forme, atât ziua, cât și în timpul nopții. 

Ceea ce accentuează complexitatea bruxismului este că, în majoritatea situațiilor, pacienții nu sunt conștienți de această afecțiune până în momentul în care se confruntă cu simptome alarmante sau medicul stomatolog observă semne evidente în timpul unui consult de rutină.

Bruxismul determină o serie de complicații serioase, astfel că identificarea timpurie și gestionarea adecvată sunt esentiale pentru a preveni consecințele ireversibile și menține o sănătate orală optimă pe termen lung.

Cauzele complexe ale bruxismului

Bruxismul este o afecțiune complexă, fiind susceptibilă la influența mai multor factori. Pentru a dobândi o perspectivă mai elaborată asupra afecțiuni și a crea un plan de tratament eficient, este absolut necesară realizarea unei examinări minuțioase a cauzelor care au condus la această problemă.

Bruxismul poate să apară și ca efect al unei:

  • Malocluzii dentare – mușcătură nefirească reprezintă una dintre cauzele majore ale bruxismului. Atunci când dinții superiori și inferiori nu se aliniază corespunzător, acest dezechilibru generează presiuni inegale pe dinți, declanșând scrâșnirea sau încleștarea dinților.
  • Poziții incorecte a dinților – atunci când dinții nu sunt aliniați corect, se produc uzuri neuniforme și leziuni, fenomene care contribuie la apariția bruxismului. 
  • Afecțiuni la nivelul articulațiilor – disfuncțiile creează disconfort și tensiune la nivelul maxilarului, ceea ce stimulează reacția de scrâșnire a dinților, caracteristică bruxismului. Prin urmare, evaluarea și gestionarea adecvată a stării articulațiilor maxilo faciale sunt esențiale pentru pacienții cu bruxism.
  • Stresului și anxietății – presiunea psihologică declanșează încleștarea sau scrâșnirea dinților, mai ales în timpul nopții.
  • Tulburări ale somnului – bruxismul nocturn este adesea asociat cu tulburări ale somnului, precum apneea de somn. Calitatea somnului afectată favorizează apariția bruxismului.

Diagnosticarea bruxismului: Rolul esențial al tehnologiei dentare digitale

Stomatologia digitală oferă oportunități semnificative pentru a înțelege mai profund această afecțiune și a dezvolta un plan de tratament eficient. Sistemul MODJAW, ca parte a acestei evoluții digitale, joacă un rol cheie în procesul de diagnosticare a bruxismului. 

Prin intermediul înregistrărilor digitale non-invazive, acest sistem permite medicilor stomatologi să obțină informații detaliate și în timp real despre mișcările maxilarului inferior în diverse situații, precum masticația, vorbirea sau scrâșnirea dinților. Această capacitate de monitorizare extinsă oferă o perspectivă complexă asupra dinamicii aparatului dento-maxilar.

Concret, această tehnologie avansată permite medicilor să evalueze cu precizie impactul bruxismului asupra sănătății orale a pacientului, inclusiv nivelul de uzură al smalțului și eventualele modificări ale aliniamentului dentar. 

Astfel, abordarea digitală contribuie la identificarea cauzelor funcționale care stau la baza bruxismului, cum ar fi malocluzia dentară sau disfuncțiile articulației temporo-mandibulare. În plus, datele precise obținute sunt importante pentru conceperea planului de tratament. 

Gutiera de bruxism – Un tratament eficient pentru protejarea dinților

gutiera de bruxism

Gutiera de protecție este un dispozitiv medical conceput pentru a proteja dinții împotriva efectelor bruxismului. Aceasta se poartă în mod obișnuit pe timpul nopții, atunci când majoritatea episoadelor de strângere sau frecare a dinților au loc. 

Gutiera de bruxism acționează ca o barieră de protecție între dinți, prevenind deteriorarea structurii dentare și minimizând riscul apariției dezechilibrelor în ceea ce privește articulația temporo-mandibulară.

Personalizarea gutierelor reprezintă un aspect esențial al procesului de tratament pentru bruxism. În acest context, sistemul MODJAW se dovedește a fi un instrument deosebit de util. Această tehnologie permite laboratoarelor de tehnică dentară să proiecteze mult mai ușor designul gutierei, într-un mod care să se potrivească perfect cu ocluzia pacientului. Astfel, gutiera devine un dispozitiv adaptat individual, asigurând atât eficacitatea tratamentului, cât și confortul pacientului. 

Important de reținut este că în abordarea acestei afecțiuni, identificarea și tratarea cauzelor reprezintă un pas cheie. Spre exemplu, atunci când malocluziile dentare sunt identificate ca principala cauză a bruxismului, intervenția corectivă este necesară pentru a rezolva această problemă.

În acest caz, medicul ortodont elaborează un plan de tratament personalizat pentru corectarea malocluziilor dentare. Acest plan include utilizarea unor aparate ortodontice sau alte dispozitive specifice care să ajute la restabilirea poziției corecte a dinților. 

Prin această corectare, se reduce considerabil presiunea exercitată asupra dinților și articulațiilor maxilare, contribuind astfel la minimizarea sau chiar eliminarea episoadelor de bruxism.

Concluzii

Deși poate părea un obicei neînsemnat, acest comportament involuntar de scrâșnire a dinților sau strângere excesivă a acestora determină consecințe grave asupra structurii dentare și  calității vieții pacientului. În acest context, recunoașterea timpurie a semnelor bruxismului este cheia pentru prevenirea complicațiilor ulterioare. 

Clinica stomatologica EXCEDENT este locul unde zâmbetul primește atenția și îngrijirea pe care o merită. Echipa de medici stomatologi dedică o atenție meticuloasă fiecărui pacient, punând în prim-plan precizia și calitatea în fiecare intervenție. 

Apelează la servicii stomatologice, în vederea realizării unei evaluări complexe. Indiferent de nevoile tale stomatologice, suntem aici pentru a te ajuta să obții un zâmbet sănătos și frumos. 

Pentru a programa o vizită la clinica EXCEDENT, accesează link-ul următor: https://excedent.ro/contact/ 

Articole asemănătoare