Albirea dintilor, intre estetica dentara si iatrogenie

Albirea dintilor, intre estetica dentara si iatrogenie

Albirea dinților este o variantă de tratament tot mai des solicitată în cabinetele de specialitate, în condițiile creșterii interesului pacienților pentru latura estetică a stomatologiei restaurative. Gama de produse disponibile actual, pe bază de peroxid de carbamidă sau peroxid de hidrogen, a permis obținerea unor efecte terapeutice favorabile, ameliorarea culorii dinților naturali obținându-se prin reducerea saturației, creșterea luminozității și schimbarea texturii de suprafață a smalțului.

Pacienții evaluează procedura prin prisma esteticii dentare prezentate în fotografii sau văzute la prieteni, uitând deseori ca este un act medical cu consecințe biologice individuale, greu de estimat inițial. Iată câteva dintre ele:

1. Peroxizii schimbă textura de suprafață a smalțului dentar

Gelurile de albire au ph acid și produc demineralizarea superficială a smalțului, reduc concentrația de calciu și fosfați (saturația), scad microduritatea și rezistența la abraziune a smalțului. Se consideră că doar gelurile pe bază de peroxid de carbamidă cu concentrație scăzută, 10%, nu produc modificări în structura de suprafață a smalțului, după o expunere de până la 5 săptămâni, aceasta fiind singura metoda sigură, conservativa și eficientă.

2. Peroxizii penetrează dinții până spre pulpa dentară.

Din acest motiv apare sensibilitatea la agenți termici sau chiar dureri spontane după tratamentele de albire, mai ales în cazul dinților cu leziuni cervicale, eroziuni, obturații extinse sau fisuri ale smalțului. În combinație cu ph-ul acid, leziunile pulpei pot fi serioase și se recomandă prudență în cazul dinților vitali. Albirea dinților trebuie urmată de un tratament de neutralizare a ph-ului acid cu geluri fluorurate sau nitrat de potasiu, pentru a diminua senzațiile dureroase.

3. Gelurile de albire nu influențează obturațiile sau lucrările protetice existente.

Așadar, acestea vor trebui înlocuite după aproximativ 3 săptămâni, deoarece vor deveni vizibile, în condițiile schimbării culorii smalțului din vecinătate. Înlocuirea nu se poate face mai devreme, deoarece peroxizii scad adeziunea compozitelor de suprafața smalțului. De asemenea, dacă după 6 luni de zile dinții se recolorează, din cauza alimentației sau a fumatului, obturațiile vor deveni iar vizibile și se impune efectuarea unui nou tratament de albire a smalțului. În acest fel se intra într-un cerc vicios din care cu greu se mai poate ieși.

4. Gelurile de albire produc leziuni gingivale

Acestea pot fi de la simple arsuri, descuamări, disfagii până la potențarea efectelor mutagenice ale unor carcinogeni dovediți (fumatul). De aceea se recomandă oprirea totală a fumatului în perioada tratamentului de albire și se contraindică total în perioada de sarcină și alăptare.

5. Efectul tratamentului de albire cu peroxizi nu poate fi garantat

Dacă pacientul are structura dentară foarte bine mineralizată, gelurile nu reușesc sa producă o albire semnificativă, uneori rămânând vizibile doar pete albe (pe zonele demineralizate).

Deși albirea dinților prin metode chimice poate oferi o satisfacție deosebită pacientului, ea trebuie considerată un act medical, realizat în urma unui diagnostic bine precizat, în condiții de cabinet.

Pentru a evita aceste efecte adverse, recomandăm efectuarea în primul rând a periajului profesional și îndepărtarea colorațiilor interdentale cu air-flow și abia apoi stabilirea necesitaților estetice individualizate. Deseori aceasta procedură oferă o schimbare de nuanță semnificativă și suficientă.

În clinica stomatologică EXCEDENT vă oferim posibilitatea de a obține rezultate deosebite prin metode minim invazive, individualizate și servicii de estetică dentară de înaltă calitate.

EXCEDENT – Zâmbet pentru tine!

EXCEDENT
Mihaela Magureanu
Medic Primar Generalist
office@excedent.ro / 0744537377

Medic primar generalist, care iubește și se dedică în totalitate actului medical și nu cunoaște imposibilul. Argint viu împachetat într-un suflet cald, excelența ei a devenit… EXCEDENT.

Fără comentarii

Postează un comentariu

Echipa noastră este aici pentru a vă ajuta cu orice fel de informații!