Aftele bucale – cauze simptome si tratament

Cuprins

Ce sunt aftele bucale? 

Aftele bucale sunt ulceratii de dimensiuni variabile, de la 1-2 mm pana la 5-7 mm, care apar pe limba sau portiunea de gingie mobila si sunt foarte dureroase inca din primele stadii de dezvoltare.

La persoanele cu imunitate buna si igiena orala buna, in 5-7 zile dispar fara tratament. La persoanele imunodeprimate sau cu igiena bucala proasta, pot persista saptamani la rand si nu dispar fara tratament local si general.

Care sunt cauzele aftelor bucale? 

Una din cele mai frecvente cauze ale aftelor bucale este igiena orala nesatisfacatoare. Persoanele care nu se spala pe dinti sau copiii care sunt alimentati preponderent cu lapte si nu sunt spalati sistematic pe dinti sau stersi de mama cu o compresa cu apa rece imediat dupa masa de lapte sunt cel mai frecvent afectati de aftoza bucala. 

Acest lucru se intampla deoarece igiena precara contribuie la dezvoltarea unei flore bucale acide si in acest mediu ulceratiile apar mai rapid. De asemenea o igiena bucala proasta scade imunitatea locala, scade capacitatea de tampon si de reactie a sistemelor salivare si reduce rezistenta si capacitatea de epitelizare a mucoasei bucale. 

Tartrul dentar este o sursa permanenta de microbi si persoanele care nu se prezinta regulat la igienizare profesionala fac mai des afte bucale.

Aftele bucale pot aparea cateodata si in urma consumului exagerat, pe perioada scurta, de alimente condimentate ( piperate, sarate), alterate ( branzeturi fermentate), foarte bogate in proteine si uleiuri (arahide, nuci, alune) sau chiar dupa consumul excesiv de ciocolata. 

Care sunt semnele si simptomele aftelor bucale? 

cum se trateaza aftele bucale
cum se trateaza aftele bucale

Aftele bucale se manifesta initial printr-o senzatie usoara de usturime sau disconfort intr-o anumita zona de mucoasa mobila, iar pacientul simte o jena la miscarile buzelor, obrajilor sau limbii. Apoi in zona se dezvolta o mica pata rosie cu margini mai reliefate, care apoi ulcereaza si se acopera cu un depozit alb de fibrina. Nu apar vezicule si nu trebuie confundate cu herpesul sau zona zoster. 

Aftele bucale nu trebuie confundate nici cu leziunile produse de marginile protezelor mobile, care nu dispar niciodata fara retusul piesei protetice. 

Aftele sunt insotite de dureri la masticatie, sensibilitate sporita la consumul anumitor alimente si, in cazul copiilor, chiar refuzul alimentatiei. De aceea este foarte important sa fie tratate din timp. 

Pe masura ce se vindeca, marginile se reduc, roseata, durerea si usturimea dispar si afta isi micsoreaza dimensiunea pana la disparitie. Dupa vindecare nu raman semne sau cicatrici.

Cum se trateaza aftele bucale? 

Tratamentul aftelor bucale incepe cu o igiena bucala foarte buna. Chiar daca afta bucala  este dureroasa la miscari si la atingere, pacientii trebuie sa faca un efort sa mentina o igiena bucala riguroasa spalandu-se pe dinti de 3 ori pe di, dupa fiecare masa si mai ales seara inainte de culcare. 

Un regim alimentar fara condimente, fara lactate fermentate, fara proteine si uleiuri in exces  contribuie la o vindecare mai rapida a leziunilor aftoase. 

Un aport crescut de vitamina C si vitamina D pe cale generala (comprimate) in aceasta perioada va contribui la o vindecare si epitelizare mai rapida a mucoasei si la disparitia simptomelor.

Tratamentul local al aftelor bucale consta de obicei in aplicarea unor colutorii complexe prescrise de medicul stomatolog, care contin vit. A, antiinflamatorii, antiseptice, bicarbonat de sodiu si glicerina. 

Pentru aftele de mari dimensiuni, aparute in numar mare, in mai multe zone ale gurii la pacientii imunodeprimati este absolut necesara vizita la medicul dentist.

Prin igienizare profesionala si tratament cu LASER , aceste leziuni se pot vindeca foarte rapid si suferinta pacientului se poate reduce dupa o singura sedinta de tratament si biostimulare cu LASER. 

Pentru orice alte intrebari si sfaturi personalizate va invitam la consultatie la Clinica EXCEDENT.

Programari la telefon: 0744537377

Articole asemănătoare